BYFİBERCİ
Modelleme / 3 Boyutlu Tasarım
Modelleme nedir?
3D ürün modelleme, genellikle bilgisayar üzerinden otomatik veya el yardımıyla yapılan grafikler üzerinde oynanarak gerçek olmayan bir nesne gerçekçi bir şekle bürünmektir. Bu şekilde imalatı yapılacak ürünün 3 boyutlu tasarımı hazırlanmaktadır. Bu şekilde ürünü üretmeden önce onu dijital ortama yansıtarak öngörmekteyiz.
3D modelleme ve proje çizimleri birçok sektörde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanıldığı sektöre göre 3d ürün modellemeler değişiklik göstermektedir. Fiber glass üretimi öncesinde de kullanılan modelleme tekniği ile üretim öncesi nesneyi eksiksiz oluşturma imkanı yaratılmaktadır.
Modelleme Çeşitleri Nelerdir?
- Organik modelleme
- Katı modelleme
- Mekan modelleme
- Karakter modelleme
3 Boyutlu Tasarım Nedir?
Modellemede göz ile gördüğümüz nesnelerin derin bir şekilde dijital ortama yansıtılması sonucu ortaya çıkan görüntülere 3 boyutlu tasarım denilmektedir. Nesnelerin dijital ortam üzerinde hareketlenerek, animasyon şeklini alması sağlanmaktadır. Kullanım şekli amaca yönelik değişiklik göstermektedir. Fiber glass üretimi içerisinde modelleme ile şekli oluşturulan model, 3 boyutlu tasarım sayesinde hareketli nesneler haline gelmektedir.
Kalıp Üretimi
Fiber glass, polyester kalıp üretimi öncesinde oluşturulan modelin yüzey kalitesine bakılmaktadır. Bilgisayar üzerinde hazırlanan 3 boyutlu tasarım modelin yüzeyleri kalıba yansıtılacağı için model üzerinde herhangi bir pürüz olmamalıdır. Kalıbın fırınlanması duruma göre ısıya dayanıklı model malzemeleri seçilmelidir.
Polyester kalıbın çekme yapmaması için kürleşme işlemi yapılmalıdır. Renk değişimi bittiğinde kürleşme işlemi de tamamlanacaktır. Ürünün yapılacağı kalıpların hazırlandığı aşama olan kalıp üretimi aşamasında ise son olarak kalıp metal destekler üzerinde oturtulmalı ve desteklenmelidir. Metal profiller ile kalıp arasına uygulanacak köpük sayesinde gerilim ve stres azaltılarak güçlendirme işlemi yapılmaktadır.
Uygulama ve Montaj
Bilgisayar üzerinden hazırlanan 3d modelleme için oluşturduğumuz kalıbın uygulama ve montaj kısmı ise üretimin sonlanması için son aşamadır.Polyester, fiber glass uygulama aşamasında herhangi bir yapışma durumu olmaması için kalıba ilk olarak cila sürülmelidir. Jelkot ile karıştırılan malzemeler fırça yardımıyla uygun kalınlığa getirilmelidir.
Cam elyaf fiberin döşenmesi ile maddenin havası alınmakta, istenilen kalınlık sağlanana kadar aynı işlem tekrarlanmaktadır. Son aşamada sertleşmeye bırakılan fiber cam elyaf, yeterli sertleşme sonucu kalıptan çıkarılıp, kenarları temizlenerek fiber glass işlemi tamamlanmaktadır.